Tip van de sluier

Het rouwkruis wordt niet meer zo vaak gevraagd als rouwarrangement, maar je kan hem op vele en mooie verschillende manieren opsteken.

Opmerkingen

Tijdens de Vakopleiding Bloemschikken maken we het kruis helemaal zelf op balkjes. Zo zou je ook dit kruis kunnen maken en hoef je geen kant-en-klare ondergrond te kopen.

Afbeeldingen

IB-049 | Rouwkruis - in Oasis
IB-049 | Rouwkruis - in Oasis
IB-049 | Rouwkruis - in Oasis

Reacties

Roukruis in oase

Hoi Nicolle,

Hier mijn rouwkruis in oase, met restjes bloemen en trosroosjes uit de tuin

Groeten Manon


Manon Staal
dinsdag 24 oktober 2023 | 20:48u

Rouwkruis in Oasis

Hoi Manon,

Dat heb je knap gedaan. Met deze rozen lijkt het wel kunst. Ook deze had je zo kunnen verkopen. Je bloemwerk ziet eruit alsof je al een Vakdiploma hebt. Ik heb ook even zitten kijken welke lessen je allemaal hebt gedaan en zeker ook met niveau 3 erbij zijn het er al heel veel, maar er staan er nog genoeg te doen. Je bent heel goed bezig. Vooral zo door gaan.

Groetjes, Nicolle

Nicolle Boerma
vrijdag 17 november 2023 | 16:54u

Groen kruis als liturgische schikking...

Hoi Nicolle, 

Hier ben ik weer! Hoewel een kruis een christelijk symbool is, moest ik tot vandaag wachten voordat ik dit bloemwerk kon maken. Ook een bevriende weduwe, die ik met Allerzielen een opgemaakt kruis aanbood voor op het graf van haar geliefde, zei nee. Wat ik begrijp: het is gewoon te confronterend. Zelfs als het met veel liefde voor de bloemen is gemaakt.  

Omdat ik het kruis als liturgische schikking maakte, moest ik wel rekening houden met de liturgische kleur van dit moment. Het is Driekoningen en de kleur is wit. De liturgische kleur en het thema: daarmee had ik te dealen. 

Het thema van zondag aanstaande is 'Eeuwig Leven' en ik zocht materialen daarbij, zoals coniferengroen en hulst, die deze symboliek in zich dragen omdat ze jaarrond groen blijven. Hulstblad is scherp en gekarteld, wat verwijst naar het lijden van Jezus bij de kruisiging. Dat sloot weer prachtig aan op de symboliek van het kruis.

Ook de Ster van Bethlehem heb ik gevonden in de Ornithogalam als bolgewas. Dat verwijst weer naar 6 januari/ Driekoningen.  Ook nog: zo budgetvriendelijk mogelijk mijn materialen inkopen. Groen krijg ik van vrienden als ze hun heg snoeien, scheelt weer. En de bloemenwinkel geeft me altijd wel een takje of bloem van het een of ander extra omdat ik al zo lang vaste klant ben. Fijn!

Dit was mijn probleem (graag tips!): Er was niet veel wit: herfstaster en gypskruid vielen af omdat dit geen blikvangers zijn. Witte rozen zouden afsteken bij het wit van de hyacinten dus die maar links laten liggen. Wit of net-niet-wit maakt soms wel uit, vind ik. En de Chrysanthemum: zelfde verhaal. Ook eerder zachtgeel, crème dan wit. Zeeuws Knopje was er ook, in wit. Maar dan zou ik alles op draad hebben moeten zetten, dat is te tijdrovend. Viel dus ook af. En kwa houdbaarheid weet ik niet of dat lukt: donderdagavond maak ik de schikking, zondag moet die nog mooi zijn in de kerk. Verder zag ik geen witte snijbloemen. 

Ik had graag een bloemenzee willen maken. Maar helaas. 

Kwa uitvoering wilde ik twee liturgische schikkingen maken: voor de voorganger (die de overweging uitspreekt) en de liturg, die alle gezangen en bijbelteksten bij elkaar zoekt. Daarom twee kruizen. Eén van gedroogde zonnebloemstelen (waarbij de zonnebloem natuurlijk een prachtig symbool is voor de gelovige, die zich steeds weer op God richt, net zoals de zonnebloem zich naar de zon draait. De zon is het symbool voor God.)

Het andere kruis zat niet in een plastic vorm, maar ik kreeg via de opleiding van jullie: een afbreekbare, kartonachtige vorm. De zijkanten gecamoufleerd met de zonnebloemstelen. Het was goed opletten om de vorm te behouden, want het coniferengroen is nogal speels en wild. Heb je daar nog een tip voor? Ander materiaal dat zich beter gedraagt? 

Kerkgangers kijken gewoon of ze mijn stuk mooi vinden of niet en komen me dat dan ook vertellen. ;-) 

De dilemma's van 'alleen wit' en welke bloemen passen dan, die kennen ze niet. 

 

Graag hoor ik jouw tips en tricks. Alvast bedankt en tot de volgende keer. 

Groetjes Monique

 

 


Monique van der Gaag
vrijdag 06 januari 2023 | 19:14u

Rouwkruis

Hoi Monique,

Jeetje wat een uitdagingen. Het is wel een mooi kruis geworden. Leuk de combinatie van groen en de bollen. Voor mij is het makkelijker om de materialen uit te zoeken, omdat er niet zoveel betekenissen achter hoeven te zitten. Je zou witte Anjers erbij kunnen doen. Dianthus... Anthus betekent bloem en Dia of Thia of Theo betekent God. Dus Gods Favorieten bloem. Dat vertelde mijn vader vaak, zijn naam was Theo ;-) De zijkant van de Biologische kruis hoef je niet weg te werken, omdat het er natuurlijk uitziet. Zelf vind ik het houtenkruis ook makkelijk om weg te werken en daar kan je heel veel kanten mee op.

Groetjes, Nicolle

Nicolle Boerma
vrijdag 20 januari 2023 | 11:29u

Rouwkruis, dankjewel voor de feedback!

Hoi Nicolle, 

Dankjewel voor je feedback en wat leuk, de tip over de anjer of de Dianthus. AWat een mooie herinnering aan je vader.

Ja, ik wist de betekenis al, 'goddelijke bloem', maar die witte anjer was ook niet voorhanden... Soms is het best lastig om een mooie, bloemrijke liturgische schikking te maken in de wintertijd. 

Houten kruis, ja... Goede tip. Ik kan de techniek natuurlijk ook toepassen op een andere vorm. Leuk: ik voel de inspiratie alweer kriebelen. 

Groetjes Monique

 

Monique van der Gaag
vrijdag 27 januari 2023 | 16:15u

De keuze is reuze...

Beste Nicolle,

Wat een prachtig arrangement in die mooie gele en oranje tinten met donkerrode accenten en het frisgroene van de hop! Ik ga dit rouwkruis zeker nog eens maken. Al die bloemen spreken me erg aan. Eerder vanavond de les van de Vakopleiding bekeken: rouwkruis op hout en les nummer 67 hier van het Tuintafelstiuk, ook op een plank.

De keuze is reuze en de mogelijkheden eindeloos. Bedankt voor de inspiratie!

Groetjes,
Vlijtig Liesje

Monique van der Gaag
donderdag 11 juni 2020 | 09:06u