Materiaalkeuze; niet zo maar eventjes…

MATERIAALKEUZE; NIET ZO MAAR EVENTJES…

Materialenlijst

Materialenlijst

De materialen die ik gebruik voor de opleidingen van After All en ook voor onlineBloemschikken kies ik niet zo maar. Ik doe al ruim 20 jaar inkopen voor al mijn cursussen en opleidingen, dus ik ken de materialen, hun prijzen en hun verkrijgbaarheid. Natuurlijk is het voor mij vrij simpel om bloemen en bladmaterialen te kopen. Ik kan eenvoudig naar de groothandel, waar doorgaans keus genoeg is. Het is dan niet moeilijk om aan de juiste materialen te komen.

Het budget dat ik heb is een belangrijk criterium bij het uitkiezen van de materialen. We weten wat we ‘mogen spenderen’ per cursist. Natuurlijk wil ik ook wel eens uit de band springen met iets bijzonders, iets exclusiefs. Maar 10 cent prijsverschil per bloemsteel loopt al gauw op, wanneer je 20 stelen voor 15 cursisten moet kopen. En met die 20 bloemstelen ben je er dan nog niet, want met je groenmateriaal is het hetzelfde liedje. Natuurlijk gaat het er ook niet zozeer om dat je dat geld niet wilt uitgeven, maar je moet het dan uiteindelijk in de cursusprijs doorberekenen en dan wordt een cursus of vakopleiding ineens een heel stuk duurder; niet handig.

Zeker zo belangrijk in deze afwegingen is dat het niet al te moeilijk moet zijn voor cursisten om de materialen te kunnen bemachtigen. Om thuis te oefenen voor de ‘klassikalen’ en om te gebruiken tijdens de lessen voor de ‘onlineBloemschikkers’. Particulieren kunnen niet bij de groothandel inkopen, dus gaan ze veelal naar de bloemist. Omdat de bloemist ook zijn boterham moet verdienen zijn de bloemen daar natuurlijk duurder dan bij de groothandel. Dat maakt oefenen met bijzondere materialen al snel een prijzige aangelegenheid.

Bovendien heeft niet iedere bloemist altijd alle materialen op voorraad, zodat het voor de cursist ook weer moeilijker wordt om de juiste bloemen te vinden. Je wilt niet steeds vier bloemisten af om je spulletjes bijeen te zoeken, nietwaar. Het moge duidelijk zijn dat bijzondere materialen moeilijker te vinden zijn dan de meest gangbare materialen.

Voor de meeste arrangementen die we maken tijdens cursussen en opleidingen heb ik standaard materialen in mijn hoofd. En om het goedkoop, maar zeker ook leuker te houden, werk ik graag met seizoensmaterialen. Die zijn meestal wat goedkoper en weer eens wat anders.

Wanneer je een klein budget hebt komt dat vaak ten goede van de creativiteit. Je staat versteld hoever je daarmee kunt komen. Denk daaraan wanneer je weer op pad moet om materialen te kopen.

Veel succes!

~ Nicolle ~

 

Dit bericht is geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie